kerk in nijbroek

Een PKN-gemeente in de IJsselstreek

Pastoraat en kerkenraad

Op 12 juni 2016 is ds T.J.S. van Staalduine in deeltijd als predikant verbonden aan onze gemeente. Als gemeente vinden we het prettig dat de predikant in ons midden werkt en woont en op die manier deel uitmaakt van onze (kerkelijke) leefgemeenschap in Nijbroek. Wanneer u contact wilt hebben met ds van Staalduine dan vindt u de benodigde gegevens op de contactpagina.


Hebt u vragen aan de kerkenraad in het algemeen, mail ze dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Vrijwel maandelijks verschijnt het kerkblad van de gemeente. Het kerkblad opent met een meditatief gedeelte en bevat daarnaast verschillende soorten informatie over en voor de gemeente. Het kerkblad verschijnt op papier en digitaal, u kunt het ook tegen kostprijs per post ontvangen. Wanneer u een abonnement wilt kunt u dit melden bij Geesje Bomhof (t: 0571-840003) of per email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Welkom in de gemeente Voorst/ Nijbroek

Tussen Veluwe en IJssel, in de stedendriehoek van Zutphen, Apeldoorn en Deventer ligt de gemeente Voorst. Een gemeente die even veelzijdig is in haar historie als in haar landschappen.  In het noorden van de gemeente de zandige oeverwallen met de grote rechte kavels, in het zuiden van de gemeente de kleinere éénmans-essen afgeschermd door houtsingels en houtwallen. Met daartussen de uiterwaarden met de vruchtbare, kalkrijke gronden die grotendeels al eeuwenlang in gebruik zijn als weiland. De weilanden zijn van groot belang voor weidevogels en ganzen. Een prachtig gebied om te wandelen en/of fietsen en te genieten van de vele landgoederen en statige (IJssel)boerderijen.

De gemeente Voorst bestaat uit de volgende twaalf kernen: Bussloo, Klarenbeek, Nijbroek, Posterenk, Steenenkamer, Terwolde, Teuge, Twello, De Vecht, Voorst, Wilp en Wilp-Achterhoek.

Historie van de gemeente Voorst en van Nijbroek

De eerste permanente bewoners vestigen zich op de hoge en droge oeverwallen langs de IJssel. Door de verbetering van de afwatering van de IJssel kunnen de vruchtbare gebieden langs de rivier benut worden voor akkerbouw en veeteelt.

In 768 richt een missionaris in Wilp een kapelletje op.  Er staan in die tijd al verschillende boerderijen in Voorst waaruit de abdij inkomsten trekt. Vanaf het jaar 1000 is er permanente bewoning langs de IJssel (Twello) en zijn er nieuwe ontginningen zoals in 1328 de moerassige wildernis tussen de Veluwe en de IJssel. Graaf Reinald III van Gelre gaf daarvoor het recht en gaf daarbij aan dat het gebied 'Niebroeck' moest gaan heten.

Nijbroek is van oorsprong een lintdorp langs de Middendijk. Door het aanleggen van de Bekendijk, de Veluwsedijk, de Kadijk, de Zeedijk en de Vloeddijk werd het natte broekgebied, dat vooral uit rivierklei bestond,  een polder. De meeste historische bebouwing staat langs de Middendijk en dateert uit de 16e en 17e eeuw. Kenmerkend zijn nog steeds de haaks op elkaar staande kavels, watergangen en wegen. Boerderijen werden gevestigd langs de aangelegde dijken, vaak op pollen. Aan de Middendijk die vooral ter ontsluiting was aangelegd werd een kerk gebouwd en zo ontstond de dorpskern van Nijbroek. De historische kern van Nijbroek is gebouwd rond de dorpskerk.

De gronden van de polder zijn voornamelijk in gebruik als grasland voor de melkveehouderij. De in vroeger eeuwen massaal aangeplante hagen, die dienden als veekering, zijn na 1900 grotendeels verdwenen.

Voorst was rond 1600 een schoutambt in het kwartier van Veluwe en omvat de kerspelen Voorst, Terwolde, Twello en Wilp. Nijbroek was een zelfstandig richterambt.  In 1806 wordt Lodewijk Napoleon koning van het Koningrijk Holland en in juli 1810 worden de Nederlanden ingelijfd bij Frankrijk. Het voormalige schoutambt Voorst gaat bestaan uit de drie communes Voorst, Twello en Wilp. Het voormalige richterambt Nijbroek wordt een zelfstandige commune, waartoe ook de kerspelen Terwolde en Welsum behoorden. Eind 1813 landt de erfprins in Scheveningen en in maart 1814 wordt de nieuwe grondwet van het Koninkrijk der Nederlanden aanvaard. De Provinciale Staten werden in ere hersteld. In 1818 worden de kerspels Voorst, Wilp, Twello, Terwolde en Nijbroek samengevoegd tot de huidige gemeente Voorst.

Nijbroek is dus de meest noordelijk gelegen kern van de gemeente Voorst en is erg landelijk gelegen. Nijbroek ligt in een fraai intact gebleven polder uit de Middeleeuwen en is het enige dorp in de gemeente dat niet op een zandheuvel is ontstaan. Dorp en buitengebied tellen ongeveer 800 inwoners.

Aan de Vloeddijk ten noorden van het dorp bevindt zich een uitwateringssluisje van kort na 1328. Het verkeerde in vervallen staat en werd daarom na bouwkundig onderzoek in 1990 geheel gerestaureerd. De natuurstenen duiker met houten valschut is, gezien de leeftijd, mogelijk uniek in Nederland.

Een aantal grote negentiende-eeuwse herenboerderijen rond het dorp staan geregistreerd als gemeentelijk- of rijksmonument.

 

Bijlage: Folder Nijbroek voor toerist

Voorzieningen in Nijbroek en omgeving

 

Educatie

Christelijke Basissschool ‘Ten Holtens Erve’

Nijbroek heeft een basisschool waarvan de missie is dat de kinderen in een veilige omgeving samen spelen, samen werken en samen leren uitgaande van de mogelijkheden van het kind en de school.

Het is een kleine dorpsschool in een landelijke omgeving bestaande uit ongeveer 80 leerlingen.

Vanaf het schooljaar 2010-2011 vervult de school tevens een regiofunctie door lesstof aan te bieden voor meer- en hoogbegaafde kinderen. Via uitdagende en/of moeilijke leerstof leren de kinderen kijken naar hun eigen aanpak en manier van leren. Het denken wordt op allerlei manieren gestimuleerd.
Kijk ook op www.tenholtenserve.nl

Tussenschoolse opvang

Tussen de middag kunnen de kinderen van de basisschool overblijven. Het overblijven wordt geregeld door de ouders van de kinderen. De tussenschoolse opvang is tussen 12uur en 12.50uur.

Buitenschoolse opvang

De basisschool ‘Ten Holtens Erve’  biedt de mogelijkheid voor buitenschoolse opvang. Dit is mogelijk op maandag-, dinsdag- en donderdagmiddag van 15uur tot 18uur. De opvang wordt verzorgd door stichting Catalpa.

Voortgezet onderwijs

In de nabije omgeving van Nijbroek biedt zich de mogelijkheid voor diverse scholen voor voortgezet onderwijs. Een kort overzicht:

-          Veluws college Twello. Een kleine school waar iedereen elkaar kent. In het kleurrijke schoolgebouw werken ze actief aan de toekomst van het kind. 
MAVO – Onderbouw HAVO – Onderbouw VWO

-          AOC Oost Twello. Aangeboden worden de onderwijsvormen VMBO en MBO. Veel lessen worden niet in een theorielokaal gegeven, maar daarbuiten: in het dierenverblijf, de schooltuin, het technieklokaal, een bedrijf in de buurt of in de kas.

-          De RSG N.O.-Veluwe te Epe. Een school voor (tweetalig) atheneum, havo, mavo, vmbo k/b (inclusief sportklassen en lwoo)

-          Christelijk College de Noordgouw te Heerde. Een scholengemeenschap voor mavo, havo en atheneum.

-          Diverse andere voortgezette onderwijsinstellingen in nabije grote steden zoals Deventer, Apeldoorn, Zwolle.

Middelbaar/Hoger beroepsonderwijs

Diverse scholen voor middelbaar en/of hoger beroepsonderwijs in de nabije omgeving zijn te vinden in Twello, Deventer, Apeldoorn, Zwolle, etc.

Zorg

Huisarts

Dichtstbijzijnde huisartsen bevinden zich in de plaatsen Terwolde en Oene.

-    Huisartsenpraktijk Terwolde
Leliestraat 6
7396 AN Terwolde
Telefoon:  0571-291677

-    De Oener Huisartsenpraktijk

Dorpsstraat 14

8167 NL Oene

Telefoon: 0578-641207

Medisch centrum Terwolde
Voor onder meer huisartsenpraktijk, apotheek, fysiotherapie, logopedie. 

Tandarts

Diverse tandartsen zijn in nabije omgeving van Nijbroek beschikbaar.

Ziekenhuis

Nijbroek is qua ziekenhuis verbonden aan ‘Deventer Ziekenhuis’ . Echter ook dichtbij gelegen ziekenhuizen zijn ‘ Gelre ziekenhuis’  te Apeldoorn en ‘ Isala klinieken’  te Zwolle.

 

Winkelcentra

Diverse winkelcentra zijn in de nabije omgeving van Nijbroek te vinden in Epe, Twello, Vaassen, etc. Grotere winkelcentra zijn te vinden in steden als Deventer en Apeldoorn.

De dichtstbijzijnde supermarkt is te vinden in buurtdorp Terwolde. Dit is 10 minuten fietsen vanaf de kern Nijbroek.  Hier is ook een cafetaria te vinden.

 

Openbaar vervoer

Nijbroek heeft een busverbinding met Epe en Twello. Om het half uur rijdt bus 170 van Epe via Oene, Nijbroek en Terwolde naar Twello en andersom.  Vanaf Twello kunt u de bus en/of trein nemen naar Deventer, Apeldoorn en Teuge. Vanaf Epe kunt u per bus naar Wenum-Wiesel, Vaassen, Emst, Heerde, Hattem, Wapenveld en Apeldoorn.


Overige faciliteiten in Nijbroek

Benzinepomp

Fietsspecialist

Brommobiel verkoop

2 minicampings waarvan 1 tevens hertenboerderij

Diverse bedrijven zoals hovenier, ict, grondverzet, etc.

 

Ontspanning in Nijbroek en omgeving

In de gemeente Voorst is veel te zien en te ondernemen. Er kan stil genoten worden van de mooie natuurgebieden, van het fietsen langs de IJssel of van het wandelen in recreatiegebied Bussloo. Er zijn veel aantrekkelijke rustpunten om te genieten van een drankje, een lunch met natuurlijke streekproducten of een ambachtelijk (boeren)ijsje.

Er zijn veel voorbeelden van ontspanningsmogelijkheden te noemen, een aantal op een rijtje:

-          Thermen Bussloo. Een sauna, welness en beauty resort te Bussloo.

-          De Veluwse bron. Tevens een sauna, welness en beauty resort te Emst.

-          Recreatieplassen Bussloo en het Kievitsveld om in de zomer heerlijk aan de stranden te kunnen liggen en een zonnebad te nemen. Tevens kun je op het Kievitsveld ook waterskiën!
Het Kievitsveld wordt ook wel het Emstergat genoemd.

-          Zwembad De Schaeck in Twello. Binnen- en buitenzwembad met ligweide.

-          Zwem- en sportcentrum De Koekoek in Vaassen. Aanwezig; fitness, zwembad, sporthal, spraypark (waterspeelplaats)

-          Vliegveld Teuge om vliegtuigen te spotten. Het is ook mogelijk om zelf plaats te nemen in een vliegtuigje voor een rondvlucht over het gevarieerde landschap of om een parachutesprong te maken. Ook mogelijk hier te lunchen/dineren en zelfs te overnachten in een vliegtuig!

-          Paintball Nijbroek. Voor degene die een uitdaging niet uit de weg wil!

-          Bibliotheek Brummen/Voorst. De culturele instelling van de gemeente Voorst. Uitleen van boeken, tijdschriften, kranten, dvd’s etc. Maar ook de plaats voor een tentoonstelling, cursus, lezing en leuke voorstellingen voor jong en oud.

-          Diverse fitness- en sportverenigingen in omgeving Nijbroek.


 Verenigingsleven en activiteiten in Nijbroek

-  Dorpshuis  ‘ De Arend’. Het dorpshuis wordt geheel gerund door vrijwilligers. Op woensdag en zaterdag fungeert het dorpshuis als snackbar. Woensdag en vrijdagavond is het café van het dorpshuis geopend. 
Kijk ook op www.dorpshuisdearend.nl

-   Plaatselijk Belang Nijbroek. Zij komt op voor de belangen van de inwoners van Nijbroek. Denk daarbij aan: eerstelijns zorgvoorzieningen, veiligheid, kwaliteit van wegen en fietspaden, wonen, het dorpsaanzicht, etc. Kijk ook op www.pbnijbroek.nl

-  Zangvereniging Oefening en Stichting

-    Vrouwenvereniging ‘ Samenwerking’

-    Dikke Mik Nijbroek. Het jaarlijkse dorpsfeest voor jong en oud, bestaande uit één donderdagavond en twee daar opvolgende dagen met de diverse programmaonderdelen                                                                            Kijk ook op www.dikkemiknijbroek.nl   

-    IJsclub Nijbroek Vooruit                                                                 
Kijk ook op www.ijsclubnijbroekvooruit.nl

-    Zondagschool ’t Stekje

-    Gymzaal te Nijbroek. Voor Pilates en Badminton

-    Ouderensoos Nijbroek

-    EHBO Vereniging Terwolde–Nijbroek

-    Biljartvereniging

-    Klaverjascommissie

-    Oranjecomité Nijbroek.Organiseert elk jaar Koningsdag

-    Jong Gelre. Gezellige en enthousiaste jongeren uit de omgeving van Terwolde en Nijbroek vanaf 1930. Zij organiseren elke maand activiteiten zoals toneeluitvoeringen, de trekkertrek, maïscross, karten en zeevissen.

-    Klompenpad. Wandelen langs boerenerven, over schouwpaden en historische wegen. Rust, ruimte, karakteristieke boerderijen en een landschap door mensenhanden gevormd bepalen de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan!                                                        
Kijk ook op www.klompenpaden.nl/paden/gelderland/207-niebroekerpad

-    Kerstmarktcommissie. Organiseert jaarlijks een kerstmarkt op het dorpsplein van Nijbroek.

-    Sinterklaascommissie. Organiseert jaarlijks de intocht van sinterklaas in Nijbroek.